absynt ile kosztuje

ZLLL

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Tylko raz w roku, w pierwszą środę marca, ukazuje się "Le Guide Rouge" Michelina. Wielcy kucharze Francji drżącymi rękami przewracają strony czerwonej książeczki, szukając swojej restauracji.

Apéritif

Francuzi kochają jeść. Wybitni kucharze nie ustępują popularnością gwiazdom filmowym. O stolik w dobrej paryskiej restauracji równie trudno jak o bilety na koncert Stonesów. A jedzenie to cała ceremonia. Ceremonia, która zaczyna się od apéritifu. Coraz częściej w ten sposób zaczynamy posiłek także w Polsce.

Londyńskie fetysz kluby

Angielskie życie nocne początków XXI w. przybiera coraz bardziej wyrafinowane formy. Jeszcze kilkanaście lat temu zabawy w fetysz klubach były przywilejem wtajemniczonych. Dziś swoje fantazje może w nich spełniać każdy.

Alkohol: tak się piło w PRL!

Alkohol: tak się piło w PRL!

było dość powszechnym zwyczajem stosowanym nawet po wprowadzeniu zakrętek. Żytko i Wyborowa gościły w restauracjach i w domowych barkach, które stanowiły obowiązkowe wyposażenia każdej meblościanki. Pod koniec tej dekady obie marki, razem z Krakusem, trwale przeniosły się do Peweksów. Żytnia kosztowała

Top 10 - kuchnia francuska

Top 10 - kuchnia francuska

Suzette Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Od?razu dodajmy, że wyjątkowo prosty w?przygotowaniu. Zupa cebulowa Przepis zaproponowała Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Absynt w Warszawie, która jako jedyna w Polsce już po raz czwarty została nagrodzona przez przewodnik