absynt francuski

Anna Smolec

Absynt: randka z zieloną wróżką

Absynt: randka z zieloną wróżką

Dlaczego zielona? Oczywiście ze względu na kolor. A wróżka? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że - jak pisał Oscar Wilde - "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie". Tak, absynt to alkohol naprawdę niezwykły...

Randka z zieloną wróżką

Dlaczego "zielona"? Ze względu na obecny w absyncie chlorofil z ziół.A "wróżka"? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie" (Oscar Wilde).

Zielona wróżka na pokładzie

Virgin Airlines to pierwsze linie lotnicze, które będą serwować swoim pasażerom absynt.

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

, Michelin nie wydał dotychczas przewodnika po Polsce. Ale w wydaniu "Main Cities of Europe" (które zawiera miasta Unii Europejskiej) opisuje Warszawę i Kraków. W 2006r francuscy szpiedzy przyznali po raz pierwszy dwie główki Bib Gourmand polskim restauracjom: Absyntowi i

Apéritif

Apéritif

w różnych krajach zakazali produkcji halucynogennego absyntu. Kiedy w 1915 r. takie prawo uchwalono też we Francji, producenci piołunówki (głównie Pernod i Ricard) przestawili swoje linie produkcyjne - wyeliminowali z likieru piołun, a głównym składnikiem uczynili anyż. W 1932 r. nowy alkohol

Top 10 - kuchnia francuska

Top 10 - kuchnia francuska

Suzette Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Od?razu dodajmy, że wyjątkowo prosty w?przygotowaniu. Zupa cebulowa Przepis zaproponowała Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Absynt w Warszawie, która jako jedyna w Polsce już po raz czwarty została nagrodzona przez przewodnik

Savoir vivre: jedz jak człowiek

Savoir vivre: jedz jak człowiek

, bo lewa służy do wykonywania czynności higienicznych i jest uważana za nieczystą. Radził Adam Jarczyński, dyrektor generalny Polskiej Akademii Protokołu i Etykiety Zobacz też na Logo24 : Testowane Matuszewskim : o herbacie doskonałej Absynt: randka z zieloną wróżką Top 10 - kuchnia

Alkohol: tak się piło w PRL!

Alkohol: tak się piło w PRL!

zazwyczaj były to najgorsze francuskie brandy, świadczy fakt, że kosztowały około 2-2,50 dol., podczas gdy markowy Stock był blisko dwukrotnie droższy. Napoleony sprzedawały się dobrze, bo były doskonałym prezentem dla lekarzy i ważniejszych urzędników, koniaczek ustawiał więc na całkiem niezłej pozycji

Absynt Restauracja Francuska

Absynt Restauracja Francuska mieści się na kulinarnej mapie Warszawy. Restauracja znajduje się w centrum miasta i tym samym łatwo do niej trafić. Absynt Restauracja Francuska ... mazowieckie Warszawa Wspólna 35 00-930