absynt francuski

Anna Smolec

Absynt: randka z zieloną wróżką

Absynt: randka z zieloną wróżką

Dlaczego zielona? Oczywiście ze względu na kolor. A wróżka? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że - jak pisał Oscar Wilde - "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie". Tak, absynt to alkohol naprawdę niezwykły...

Zielona wróżka na pokładzie

Virgin Airlines to pierwsze linie lotnicze, które będą serwować swoim pasażerom absynt.

Randka z zieloną wróżką

Dlaczego "zielona"? Ze względu na obecny w absyncie chlorofil z ziół.A "wróżka"? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie" (Oscar Wilde).

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Warszawę i Kraków. W 2006r francuscy szpiedzy przyznali po raz pierwszy dwie główki Bib Gourmand polskim restauracjom: Absyntowi i Flikowi. W tegorocznej edycji Polska nie otrzymała żadnych rekomendacji, opisano jedynie 36 restauracji. Na pocieszenie dodam tylko, że Czechy to również jedynie Praga, a Węgry

Top 10 - kuchnia francuska

Top 10 - kuchnia francuska

Suzette Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Od?razu dodajmy, że wyjątkowo prosty w?przygotowaniu. Zupa cebulowa Przepis zaproponowała Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Absynt w Warszawie, która jako jedyna w Polsce już po raz czwarty została nagrodzona przez przewodnik

Savoir vivre: jedz jak człowiek

Savoir vivre: jedz jak człowiek

, bo lewa służy do wykonywania czynności higienicznych i jest uważana za nieczystą. Radził Adam Jarczyński, dyrektor generalny Polskiej Akademii Protokołu i Etykiety Zobacz też na Logo24 : Testowane Matuszewskim : o herbacie doskonałej Absynt: randka z zieloną wróżką Top 10 - kuchnia

Alkohol: tak się piło w PRL!

Alkohol: tak się piło w PRL!

zazwyczaj były to najgorsze francuskie brandy, świadczy fakt, że kosztowały około 2-2,50 dol., podczas gdy markowy Stock był blisko dwukrotnie droższy. Napoleony sprzedawały się dobrze, bo były doskonałym prezentem dla lekarzy i ważniejszych urzędników, koniaczek ustawiał więc na całkiem niezłej pozycji

Apéritif

Apéritif

é!     TRUNKI   Pastis Choć różne anyżówki pija się od tysięcy lat, pastis powstał dopiero na początku XX stulecia. A swoją karierę zawdzięcza stróżom moralności, którzy w różnych krajach zakazali produkcji halucynogennego absyntu. Kiedy w 1915 r. takie prawo uchwalono też we

O krewniaku koniaku

O krewniaku koniaku

, a w dodatku mają ciągłe kompleksy w stosunku do francuskich win i ich destylatów. Asbach to precyzja, dokładność, ale i finezja oraz lekkość. Asbach Uralt robi też jedne z najlepszych pralinek nadziewanych wiśniami w brandy (od 1924 r.). Inne niemieckie starzone winiaki można zignorować

Absynt Restauracja Francuska

Absynt Restauracja Francuska mieści się na kulinarnej mapie Warszawy. Restauracja znajduje się w centrum miasta i tym samym łatwo do niej trafić. Absynt Restauracja Francuska ... mazowieckie Warszawa Wspólna 35 00-930