absynt francuski

mk

Zielona wróżka na pokładzie

Zielona wróżka na pokładzie

Virgin Airlines to pierwsze linie lotnicze, które będą serwować swoim pasażerom absynt.

Randka z zieloną wróżką

Dlaczego "zielona"? Ze względu na obecny w absyncie chlorofil z ziół.A "wróżka"? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie" (Oscar Wilde).

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Tylko raz w roku, w pierwszą środę marca, ukazuje się "Le Guide Rouge" Michelina. Wielcy kucharze Francji drżącymi rękami przewracają strony czerwonej książeczki, szukając swojej restauracji.

Top 10 - kuchnia francuska

Top 10 - kuchnia francuska

Życia nie starczy, by posmakować wszystkich regionalnych specjałów z tego kraju. Przedstawiamy więc nasz wybór 10 najlepszych francuskich dań na początek tej kulinarnej przygody. Wybór tego "Top 10" nie był prosty. Bo czy można pominąć takie klasyki, jak burgundzkie ślimaki w maśle

Savoir vivre: jedz jak człowiek

Savoir vivre: jedz jak człowiek

, bo lewa służy do wykonywania czynności higienicznych i jest uważana za nieczystą. Radził Adam Jarczyński, dyrektor generalny Polskiej Akademii Protokołu i Etykiety Zobacz też na Logo24 : Testowane Matuszewskim : o herbacie doskonałej Absynt: randka z zieloną wróżką Top 10 - kuchnia

Gorzko, gorzko o digestifach

Gorzko, gorzko o digestifach

wielokrotnie groziło ujawnienie, a mnisi regularnie i systematycznie byli prześladowani przez państwo francuskie. Do dziś kartuzi wyrabiają likier w tym samym miejscu, zaś - z uwagi na regułę zakonu - butelkowaniem, promocją i dystrybucją zajmuje się powołana przez nich spółka Chartreuse Diffusion. Chartreuse

O krewniaku koniaku

O krewniaku koniaku

ostatniego jest tak gigantyczna, że destylaty może sobie kupić każdy (oczywiście bez prawa do nazwy koniak). Co z nimi zrobić? Niemcy wiedzą aż za dobrze - mają w tym ponad 100-letnie doświadczenie. Podobnie jak Anglicy na winiakach się znają, a w dodatku mają ciągłe kompleksy w stosunku do francuskich win i

Apéritif

Apéritif

é!     TRUNKI   Pastis Choć różne anyżówki pija się od tysięcy lat, pastis powstał dopiero na początku XX stulecia. A swoją karierę zawdzięcza stróżom moralności, którzy w różnych krajach zakazali produkcji halucynogennego absyntu. Kiedy w 1915 r. takie prawo uchwalono też we

Absynt Restauracja Francuska

Absynt Restauracja Francuska mieści się na kulinarnej mapie Warszawy. Restauracja znajduje się w centrum miasta i tym samym łatwo do niej trafić. Absynt Restauracja Francuska ... mazowieckie Warszawa Wspólna 35 00-930