absynt czechy
Absynt: randka z zieloną wróżką
Dlaczego zielona? Oczywiście ze względu na kolor. A wróżka? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że - jak pisał Oscar Wilde - "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie". Tak, absynt to alkohol naprawdę niezwykły...
Randka z zieloną wróżką
Dlaczego "zielona"? Ze względu na obecny w absyncie chlorofil z ziół.A "wróżka"? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie" (Oscar Wilde).
Kulinarny przewodnik Michelin
Nazywany jest też gastronomiczną wyrocznią. Gwiazdka przyznana przez jego inspektorów jest na wagę złota. A może i cenniejsza, bo rzadziej spotykana. Dość powiedzieć, że w Polsce mamy tylko dwie restauracje wyróżnione gwiazdką w legendarnym przewodniku Michelin.

Od opony do talerza - przewodnik Michelina
, Michelin nie wydał dotychczas przewodnika po Polsce. Ale w wydaniu "Main Cities of Europe" (które zawiera miasta Unii Europejskiej) opisuje Warszawę i Kraków. W 2006r francuscy szpiedzy przyznali po raz pierwszy dwie główki Bib Gourmand polskim restauracjom: Absyntowi i