abs 2 brzuch
abs 2 brzuch
Smalczyk
1 kg brzuszka wieprzowego,1/2 kg słoniny,1 duże jabłko,dwie cebule,duży ząb czosnku,majeranek,sól,pieprz, W rondlu wytopić pokrojone w kostki brzuch i słoninę, pod koniec dodać pokrojone czosnek, cebulę, jabłko i z umiarem majeranku, pieprzu i soli, dalej smażyć, następnie przelać do kamiennego
Kaczka faszerowana wątróbką
gałki muszkatołowej. Masą nadziewamy kaczkę, zaszywamy starannie brzuch kaczki, pieczemy ok 2-3 godzin w piekarniku, w temperaturze 300 stopni Celsjusza, sprawdzając czasem, czy nie wymaga podlania. Gwarantowana pychota! kaczka;masło;pietruszka;wątróbka drobiowa;pieprz;
Pstrągi w czerwonym winie
2 oczyszczone pstrągi, 2 łyżki masła, 1 szklanka rosołu, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 pokrojona w piórka cebula, 3 boczniaki pokrojone w paski, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Pstrągi natrzeć solą i
Pstrąg faszerowany z grilla
1 cytryna ,3 plasterki boczku lub bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone ,3 łyżki posiekanej natki ,1/2 łyżeczki różowego pieprzu,sól świeżo zmielony czarny pieprz ,4 całe oczyszczone pstrągi ,oliwa (najlepiej w sprayu) Obierz cytrynę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj z bekonem, natką
Dorada w winie
2 dorady,świeży tymianek,świeża natka pietruszki,2 cytryny,100 g masła,butelka białego wina,1 kg pomidorów,3 ząbki czosnku,2 szalotki,2 łyżki suszonych czarnych oliwek,sól morska,pieprz Oczyszczone tusze ryby nacinamy nożem, posypujemy ziołami i obkładamy plastrami cytryny. Do brzucha ryb wkładamy