70 kg na klate

Śliwki w occie

4 kg śliwek węgierek, 1.5 szklanki octu, 6 szklanek wody, 60-70 dkg cukru, kilkadziesiąt ziarenek goździka Śliwki zasypać cukrem w emaliowanym garnku. Pozostawić je na 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Zalewę przygotowujemy z 6 szklanek wody, 1,5 szklanki octu i goździków. Wszystkie składniki

Winogrona w alkoholu

1 kg dojrzałych winogron, 70 dag cukru, 10 ziarenek kardamonu, 1 laska cynamonu (długości 5 cm), 0.5 l koniaku lub winiaku Owoce umyć, włożyć do wrzątku, a gdy popękają, odcedzić i zdjąć skórkę. Wydrylować pestki wykałaczką. Wkładać owoce do słoja, przesypując cukrem. Dodać przyprawy i zalać

Chili Con Carne z gorzką czekoladą

mielonego kuminu, 1 łyżka suszonego oregano, ok. 0,5 kg namoczonej i ugotowanej fasolki kidney, 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70 proc. kakao, sól, pieprz, liść laurowy, kwaśna śmietana Na oliwie przesmaż mięso, cebulę i czosnek. Gdy odparują soki i lekko zbrązowieje, dodaj papryczkę, seler i pomidory

Deser czekoladowy z truskawkowo-miętowym musem

6 jajek, 300 g cukru, 250 g masła, 250 g czekolady (70 proc.), 150 g mąki, cukier puder, pół kg truskawek (mogą być mrożone), listki świeżej mięty : Jajka i cukier ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie ubijamy razem z masłem. Rozpuszczamy w rondelku czekoladę i

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki ok. 1 kg, pieczarki 30 dkg., wędlina lub kiełbasa 60-70 dkg, cebula surowa, ser żółty 20 dkg, na sos beszamelowy:, masło 4 łyżki, maka 4 łyżki, mleko 500 ml, sol, pieprz biały Surowe ziemniaki pokroić w plasterki o grubości ok. 4 milimetrów, obgotować w osolonej wodzie kilka minut