500g m±ki to ile szklanek

Makowiec bez m±ki

25 dag maku(trzykrotnie zmielić),8 jaj,3 łyżki bułki tartej,aromat migdałowy,1 szklanka cukru Mak sparzyć,trzy razy zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać m±kę, ubit± na sztywno pianę, tart± bułkę i aromat migdałowy. Masę lekko wymieszać. Piec ok 40 minut w temp. 180 mak;bułka tarta;aromat

Biszkopt na m±ce z macy

6 jajek,szklanka cukru,sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,1/2 szklanki m±ki z macy (macę mielimy w blenderze),1/2 szklanki m±ki pszennej,łyżeczka proszku do pieczenia,masło do wysmarowania formy Białka ubijamy na sztywn± pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, skórk± i sokiem cytrynowym. Oba rodzaje m±ki

Placek z orzechami bez m±ki

6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka kawy mielonej, 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Ubić pianę z białek wraz 1 łyżk± cukru. Żółtka ubić z reszt± cukru,dodać orzechy,kawę,bułkę tart± oraz proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać z pian±

Ciasto pierogowe z m±ki gryczanej

M±ka gryczana i pszenna (4:1), gor±ca woda, olej lub masło (łyżeczka na 2 szklanki m±ki), szczypta soli M±kę gryczan± i pszenn± przesiać, wymieszać, lekko podprażyć (nie rumienić!) w rozgrzanym suchym rondlu. Zdj±ć z ognia, dodać sól i wlewać gor±c± wodę, stale mieszaj±c. Potem zagnie¶ć na

Chlebus dla alergików uczulonych na m±kę

0.5 kg m±ki żytniej, 0.5 kg maki kukurydzianej , 0.5 szklanki płatków jęczmiennych , 0.5 szklanki płatków kukurydzianych rozdrobnionych, 0.5 szklanki siemienia lnianego , 1 szklanka otr±b pszennych , 0.5 szklanki płatków owsianych , 1/3 szklanki słonecznika bez łupki, 3-4 z±bki czosnku, 3