50 kg na klate

Kulebiak staropolski z sosem borowikowym

3 jajka, 1/2 kg filetu z morszczuka, 50 g oleju, 1 kg ciasta francuskiego, 2 jajka, 1/2 kg kapusty z grzybami, pierprz naturalny, sól, marchewka do dekoracji,Sos borowikowy: 150 g borowików mrożonych, 50 g cubuli, 150 g śmietany, 50 g masła, sól, pieprz Rybę smażymy, doprawiamy, jedno jajko

Nalewka z aronii

1 kg aronii,200 liści z wiśni,1.25 kg cukru,3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego,3.5 l wody,1 l spirytusu Aronię, liście z wiśni i wodę gotować 50 min. Przecedzić, dodać cukier i kwasek cytrynowy, zagotować. Po wystudzeniu (min. 12 godz.) dodać spirytus, wymieszać. Pozostawić jeszcze na kilka godzin

Karkówka zapiekana

1 kg karkówki wieprzowej, 1/2 kg pieczarek, 2 pory, 30 dkg żółtego sera, ketchup, majonez, sól, pieprz. Karkówkę kroimy na małe kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy ketchupem. Pieczarki kroimy i posypujemy mięso. Następnie pokrojony w talarki por. Na wierzch

Chlebek Mamusi

0.5 kg mąki, 1.25 szklanki płatków owsianych górskich, pół paczki słonecznika (50 g), pół paczki dyni (50 g), 0.25 szklanki siemienia, 3 łyżeczki soli, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, 0.5 litra ciepłej wody Drożdże wymieszać z cukrem i wodą i odstawić na 10 minut. Następnie wsypać resztę

Kompot z jagód

1 kg czarnych jagód, 50 dag cukru, 1/2 l wody Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą i wsypać do słoików. Lekko ugnieść i zalać gorącą zalewą z wody i cukru. Pasteryzować ok. 30 minut. jagody;cukier;woda;