5 zasad netykiety

Chleb z zurawina i orzechami

2.5 dag drożdży, 3 łyżki letniej wody, 150ml mleka, łyżka cukru, 12 dag mąki żytniej, łyżka stopionego masła, łyżeczka soli, 5 dag kandyzowanej żurawiny, garść orzechów włoskich, 15 dag maki pszennej Drożdże rozpuść w letniej wodzie (jeśli używasz świeżych drożdży). Składniki wrzucaj do

Przepyszna zupa z dyni z dodatkiem kremowego serka

. Mięso z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Do garnka wlej bulion i dodaj pokrojone ziemniaki oraz dynię. Gotuj przez ok. 15 minut po czym dodaj marchewkę, kurczaka, przyprawy do smaku (pieprzem i solą) i gotuj jeszcze przez 5 minut, po czym dodaj por i gotuj przez kolejnych 5 minut. Zupa jest już w

Zupa rybna

70 dag - 1 kg różnych filetów z ryb (karp, morszczuk, dorsz, mintaj), przecier pomidorowy duży, ok. 60-70 dag jarzyn (marchewka, pietruszka, seler, por), pieczarki, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gotowa przyprawa do ryb Podstawowa zasada - ryb i jarzyn musi być dostatecznie

Ryż po indyjsku

20 dag ryżu basmati,20 dag kalafiora mrożonego,10 dag groszku zielonego mrożonego,5 dag rodzynek,10 dag mini marchewek,4 strąki kardamonu,4 goździki,kawałek kory cynamonu,1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego,150 ml bulionu może być z kostki,sól,świeżo mielony czarny pieprz

Dżem pomarańczowo-imbirowy

słoików dżemu wystarczy pół godziny. Jest jednak żelazna zasada! Trzeba bardzo dokładnie przestrzegać proporcji i czasu gotowania podanych w przepisie. Zamiast robić wszystko na oko, użyj wagi i zegarka, a sukces gwarantowany. Korzeń imbiru obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dopiero teraz odważ 15 dag