5 sposobów na walentynki 2

Daria Kruk

Ile kosztują związki i randkowanie? [RAPORT]

Ile kosztują związki i randkowanie? [RAPORT]

Według sondażu portalu Sympatia.pl 5 proc. Polaków wydaje na randki ponad 300 zł. Najwięcej, bo aż 65 proc. osób, podczas jednej randki nie wydaje więcej niż 100 zł. A ty jak głęboko sięgasz do kieszeni? Prawdopodobnie niezależnie czy pracujesz "na kierowniczym stanowisku" czy należysz do pokolenia "2 tys. zł brutto", twój związek ma zasadniczy wpływ na stan twojego portfela.

Rybka na 2 sposoby

Filet z dorsza lub mintaja, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz, curry, chilli, kapary, suszone pomidory, 1-2 ząbki czosnku. Wersja 1: 1) Rybkę solimy i pieprzymy. 2) Rozbijamy jajko. 3) Zanurzamy rybkę w jajku. 4) Obtaczamy w bułce tartej. 5) Smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem

Barszcz na sposób kresowy

przepis dla 4 osób, 400 g gotowanych ziemniaków, masło do polania ziemniaków, świeży pokrojony koperek, zakwas buraczany: 1 kg świeżych buraków, 1 l ciepłej wody, 100-150 g chleba razowego, barszcz czerwony: 800 g buraków z zakwasu buraczanego, 1/2 l wody, 1/2 l przecedzonego zakwasu

Duszone warzywa na sposób indyjski

2 łyżki oleju, kilka goździków, 2 laski cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, 3 liście laurowe, 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę, 450 g zielonego groszku, 1 łyżeczka kurkumy, 400 ml wody, 6 pomidorów, 1 łyżeczka świeżego startego imbiru, trochę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki brązowego

Ciasto czekoladowe na sposób francuski

100 g mąki tortowej,200 g dobrego masła,2 tabliczki czekolady gorzkiej /200 g /,200 g cukru kandyzowanego brązowego,5 jajek,laska wanilii,szczypta soli Czekoladę połamać, wrzucić do miski, dodać masło i ustawić w kąpieli wodnej do czasu aż składniki się rozpuszczą. Mąkę przesiać. Oddzielić białka

Zupa z zielonej soczewicy na sposób włoski

150-200 g zielonej soczewicy (ok. 3/4 szklanki), 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1 cebula, 2 liście laurowe, ew. 1/4 łyżeczki tymianku, nieco ostrej mielonej papryki, 2 ziemniaki, sól Soczewicę zalewamy gorącą wodą. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej