5 sierpnia dzien piwa

Grzane piwo

0.5 litra piwa,2-3 łyżki miodu (opcjonalnie),ok. 5-10 goździków,według uznania:,1/2 łyżeczki startego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu Piwo, miód oraz przyprawy umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Nie dopuszczamy do wrzenia. Grzańca podajemy na

Faworki z piwem

50 dag maki, 5 żółtek, 2 łyżeczki cukru, Łyżka stołowa masła, Szczypta soli, Piwo, 1/2kg smalcu lub oleju słonecznikowego, Cukier puder, Cukier wanilinowy Przesiać mąkę, uformować ją w kształcie kopczyka, wbić w środek 5 żółtek, wsypać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i ubijać nożem, zabierając po

Mule w piwie

oczyszczonych muli (odrzuć wszystkie otwarte!), 1 łyżka musztardy, 2 łyżki gęstej śmietany, garść posiekanej natki W dużym garnku rozgrzej masło. Gdy się spieni, wrzuć cebulę, seler, pokrojone pomidory, czosnek, tymianek i listek laurowy. Przypraw solą i pieprzem, gotuj, mieszając, około 5 minut. Wlej piwo

Łopatka wołowa w piwie

. Wyjmujemy z brytfanny. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, po 5 minutach wkładamy marchewki, grzyby i ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty, mieszając. Oprószamy mąką, smażymy jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Wlewamy bulion i piwo, zagotowujemy, mieszając. Dodajemy listek laurowy, tymianek

Piernik z piwem

.) Można dosypać orzeszki laskowe, migdały i rodzynki, lub po ostudzeniu przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi. 5.) Piec około 30 minut w temp. 180*C. Polać czekoladą. smacznego. margaryna;jajko;mąka;proszek do pieczenia;soda;przyprawa do piernika;cukier;miód;piwo;