40 cm bicep

Kruche ciasteczka

1.5 szklanki maki , 15 dag margaryny , 2 żółtka, plaska łyżeczka proszku do pieczenia , 0.5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki posiekać i połączyć, odstawić do lodówki na ok 40 minut. Następnie podsypać maka rozwałkować na około pół cm., wykrawać rożne formy ciasteczek i piec 20 min w 180

Bezy sokoły

40 dag cukru pudru,8 białek,łyżka mąki,3 dag płatków migdałowych lub posiekanych migdałów,słoik (ok. 40 dag) nutelli lub gotowej masy kawowej Z białek ubić sztywną i lśniącą pianę, dosypując (po jednej) 8 łyżek cukru. Delikatnie wymieszać ją z pozostałym cukrem pudrem i mąką. Przełożyć powstałe

Trójkąciki z migdałami

wyciskamy w odstępach na wyścielający blachę papier ciastka w kształcie trójkątów o bokach 8-10 cm i grubości ok. 1/2 cm. Wyrównujemy powierzchnię ciastek nożem. Oprószamy płatkami migdałowymi, pieczemy, a właściwie suszymy, 40 minut w temperaturze 120-140 st. C. Wysuszone trójkąty łączymy parami

Kruche precelki z makiem

szybko ciasto. Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut. Formować wałeczki o średnicy 3/4 cm, krajać na kawałki długości 10 cm, zwijać w ósemki, smarować jajem. Włożyć do wypiekacza do chleba i piec na złoty kolor przez około 40 minut. mąka krupczatka;masło;margaryna;mak;cukier puder;jajko

Mazurek krówkowy

,ozdobić wałeczkiem dokoła. Piec na blaszce o wymiarach 40 cm na 25 cm przez ok 20 min. Mleko skondensowane w puszce gotujemy przez 2h, cała puszka musi być zanurzona w wodzie. Wykładamy na mazurka masę kajmakową, zdobimy bakaliami. Wesołych Świąt:) mąka pszenna;cukier;masło;śmietana;żółtka;mleko