4 kg w tydzien

Kaszanka na 4 osoby

1/2 kg dobrej kaszanki. Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia Kaszankę kroimy w plastry grubości około 1/2 cm, zdjąwszy z niej wcześniej skórkę. Cienką kaszankę lepiej pokroić ukośnie. Na rozgrzany na dużej patelni olej wylewamy łyżką ciasto

Konfitura truskawkowa do białego mięsa

1 kg truskawek, 1 kg cukru, 1/4 szkl. zielonego pieprzu Wszystko razem wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 - 4 min na bardzo wolnym ogniu. Od razu przekładać do gorących słoików i zakręcać. truskawki;cukier;pieprz;

Sałatka do hod-dogów

1 kg kapusty białej,5 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe,3 łyżeczki oleju, 2 łyżki soli,1 szklanka cukru, 3/4 szklanki octu 10 %, 2 sztuki białej cebuli , 1 kg pomidorów, 1 kg ogórków, 1 kg papryki czerwonej świeżej, 1 kg marchewki, 1 litr pieczarek krojonych w zalewie Kapustę

Sałatka wielowarzywna w słoiku

0.5 kg białej kapusty, 0.5 kg ogórków (świeżych lub kiszonych), 0.5 kg cebuli, 0.5 kg marchwi, 0.5 kg jabłek, 0.5 kg czerwonych pomidorów, 5 dag cukru, liść laurowy, ziele angielskie (4 ziarenka), sól i pieprz do smaku, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, pół szklanki octu 6-proc. lub 1/4

Ciastka półfrancuskie z jabłkami

1/4 kg sera białego, 1/4 kg masła roślinnego, 1/4 kg mąki, 40 dag jabłek, 3 łyżki cukru pudru wymieszanego z torebką cukru waniliowego Ser przepuść przez maszynkę. Mąkę przesiej, posiekaj na stolnicy z masłem, dodaj ser, szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 20-30 minut. Następnie ciasto