4 kg w 2 tygodnie

Inka Wrońska

Nalewki: to naprawdę męskie alkohole!

Nalewki: to naprawdę męskie alkohole!

Choć niektórym kojarzy się z przetworami babci, trudno o bardziej męski alkohol niż nalewka - zwłaszcza jeśli jest mocna, wytrawna, a na jej smakowanie czekałeś cierpliwie miesiącami.

Wypatrzyć fuksa, czyli co nas jara w wyścigach konnych

- Tudello, Tudello - mimowolnie wyrywa mi się z gardła. Gniadosz, na którego postawiłem, zaczyna przesuwać się do przodu. Gdy konie wypadają z ostatniego łuku, jest trzeci. Teraz już ryczę: - dawaj, Tudello, dawaj!

Rowery szosowe [PORADNIK + AKCESORIA]

JEST LEKKI, ALE NIEZBYT KOMFORTOWY. NIE NALEŻY DO TANICH, ALE Z REGUŁY NIE ZNAJDZIESZ W NIM BYLE JAKICH CZĘŚCI. NIE POJEŹDZISZ NA NIM W TERENIE, ALE NA DRODZE NIKT CI NIE PODSKOCZY. ROWER SZOSOWY TO BEZKOMPROMISOWY TYP.

Bać się podróży do Iranu? To nie ty tam jesteś represjonowany [WYWIAD]

Bać się podróży do Iranu? To nie ty tam jesteś represjonowany [WYWIAD]

Maciej Kabsch: Za chwilę wyruszasz do Iranu. Chcesz przejść pieszo góry Zagros - od stóp Kaukazu, aż do brzegów Zatoki Perskiej. Plan dość nietypowy... Nie starczają ci, tak jak "zwykłym" turystom, dwa tygodnie w roku łażenia po Tatrach? Łukasz Supergan: Ja ogólnie dużo chodzę. Pierwsze

Najlepsze nalewki - wypij zdrowo na zdrowie

Najlepsze nalewki - wypij zdrowo na zdrowie

do października) pachną ananasem i pomarańczą. Nie można jeść ich na surowo, ale doskonale nadają się na przetwory i nalewki.   Nalewka wiśniowa   2 kg wiśni,   2,5 l czystej wódki,   syrop z 1,5 l wody, 1,5 kg cukru i 1/4 l miodu gryczanego,   1

Mój pierwszy raz: zabawa z nożem

Mój pierwszy raz: zabawa z nożem

w krocze 4. Dźwignia na kolano 5. Dźwignia na kolano ("szczęki tygrysa") 6. Dobicie leżącego. Tomasz Piotrkowicz jest bezlitosny Dziura w brzuchu 1. Sparowanie ciosu cięciem w rękę 2. Pchnięcie po łuku w korpus Jego tata dowcipkuje tymczasem, że nie jestem przyzwyczajony do

Route 66 - Droga, której nie ma

Route 66 - Droga, której nie ma

otworzyć na chwilę drzwi, a kilka sztuk wleci do środka. W Teksasie wszystko, co nie wiąże się z ropą naftową, wiąże się z krowami. To widać, słychać i czuć.     No dobrze, ale warto się przemęczyć dla najlepszej wołowiny świata. Big Texan oferuje darmowy 72-uncjowy stek (ok. 2 kg). To po prostu

Strefa zrzutu, czyli odchudzanie z klasą

Strefa zrzutu, czyli odchudzanie z klasą

. Efekty widać bardziej w obwodzie niż na wadze, ale luźniejsze spodnie sprawiły mi sporo radości. Co ważniejsze, każdy efekt był bardzo motywujący - gdy zrzuciłem 2 kg, w pasie ubyło mi 4 cm, postanowiłem pomóc zabiegom: zacząłem pilnować, co jem, wyciągnąłem rower z piwnicy. Nigdy wcześniej nie dbałem o

Kaszanka na 4 osoby

1/2 kg dobrej kaszanki. Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia Kaszankę kroimy w plastry grubości około 1/2 cm, zdjąwszy z niej wcześniej skórkę. Cienką kaszankę lepiej pokroić ukośnie. Na rozgrzany na dużej patelni olej wylewamy łyżką ciasto

Żurek wiejski, 4 porcje

1 żurek winiary4 grzyby suszone2 plastry słoniny wędzonej1 biała kiełbasa (ok. 100 g)1 cebula1 kiełbasa polska (ok. 100 g)2 ząbki czosnkusól,pieprz,majeranek Grzyby namoczyć,następnie ugotować 1/2 l wody,wyjąći pokroić.Słoninę wytopić.Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę białą i cebulę

Zupa ziemniaczana 2

3 pory , 4 średnie ziemniaki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1.5 litra bulionu lub wody, 1 łyżeczka soli świeżo zmielony, pieprz , 2 łyżki posiekanej pietruszki Pory przeciąć wzdłuż, obrać z zewnętrznych liści i dokładnie umyć. Drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę

Rybka na 2 sposoby

Filet z dorsza lub mintaja, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz, curry, chilli, kapary, suszone pomidory, 1-2 ząbki czosnku. Wersja 1: 1) Rybkę solimy i pieprzymy. 2) Rozbijamy jajko. 3) Zanurzamy rybkę w jajku. 4) Obtaczamy w bułce tartej. 5) Smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem

Carpaccio wołowe z pesto z rukoli (Dla 4 osób)

200 g polędwicy wołowej, 2 garście rukoli, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka musztardy, Dodatki: oliwa, sól, pieprz, 1/2 łyżki miodu lub odrobina cukru, Oczyszczoną polędwicę przymrażamy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Rukolę płuczemy, osuszamy i odrywamy listki od łodyżek