350g mąki ile to szklanek

Makowiec bez mąki

25 dag maku(trzykrotnie zmielić),8 jaj,3 łyżki bułki tartej,aromat migdałowy,1 szklanka cukru Mak sparzyć,trzy razy zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, ubitą na sztywno pianę, tartą bułkę i aromat migdałowy. Masę lekko wymieszać. Piec ok 40 minut w temp. 180 mak;bułka tarta;aromat

Biszkopt na mące z macy

6 jajek,szklanka cukru,sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,1/2 szklanki mąki z macy (macę mielimy w blenderze),1/2 szklanki mąki pszennej,łyżeczka proszku do pieczenia,masło do wysmarowania formy Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym. Oba rodzaje mąki

Placek z orzechami bez mąki

6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka kawy mielonej, 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Ubić pianę z białek wraz 1 łyżką cukru. Żółtka ubić z resztą cukru,dodać orzechy,kawę,bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać z pianą

Ciasto pierogowe z mąki gryczanej

Mąka gryczana i pszenna (4:1), gorąca woda, olej lub masło (łyżeczka na 2 szklanki mąki), szczypta soli Mąkę gryczaną i pszenną przesiać, wymieszać, lekko podprażyć (nie rumienić!) w rozgrzanym suchym rondlu. Zdjąć z ognia, dodać sól i wlewać gorącą wodę, stale mieszając. Potem zagnieść na

Chlebus dla alergików uczulonych na mąkę

0.5 kg mąki żytniej, 0.5 kg maki kukurydzianej , 0.5 szklanki płatków jęczmiennych , 0.5 szklanki płatków kukurydzianych rozdrobnionych, 0.5 szklanki siemienia lnianego , 1 szklanka otrąb pszennych , 0.5 szklanki płatków owsianych , 1/3 szklanki słonecznika bez łupki, 3-4 ząbki czosnku, 3