35 cm biceps
Mój pierwszy raz: staję do walki na rękę z mistrzem
Dwaj giganci zastygli w bezruchu. Czas płynie, a oni ani drgną. O tym, że żyją świadczą jedynie nabrzmiewające na bicepsach żyły i krople potu ściekające im z czół. Gdyby fidiasz zobaczył tych tytanów, od razu chwyciłby za dłuto. Stoję jak zahipnotyzowany. Nie codziennie widzę w akcji czołowych polskich armwrestlerów.
35 cm biceps
Galettes sucrees (arabskie pierniczki)
z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie
Arabskie pierniczki
(bez pestek), * * 1 łyżka ziaren sezamu Ubijamy 3 jajka z cukrem, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Rozkładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy je na 2 części, z każdej lepimy wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm
Mazurek krówkowy
35 dag mąki pszennej, 8 dag cukru, 20 dag masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 żółtka, Puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy kajmakowej. Zagnieść ciasto z w/w składników (masło posiekać). Owinąć folią włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto
Zapiekanka z pomidorami i serem kozim
na placek o średnicy 28-30 cm. Środek posmaruj pastą z koziego sera, pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm. Na paście serowej poukładaj pomidory, posyp tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Podwiń wolne brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C
Migdałowe pierniczki
CIASTKA: 3 jajka, 25 dag cukru, łyżka cukru waniliowego, 35 dag obranych migdałów, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 6 g cynamonu, starta skórka z cytryny, 70 g drobno pokrojonej skórki cytrynowej, 70 g drobno pokrojonej skórki pomarańczowej, andruty