140 kg na klate

Sola na brokułach

0.5 kg filetów z soli, 0.5 l śmietany 30-procentowej, 10 dag masła, 1/2 pora, 0.5 kg brokułów, sól, biały pieprz, 50 ml białego wina, kilka pomidorków koktajlowych, marynowane raki do dekoracji Rybę smażymy na roztopionym maśle ok. 6 min. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 140°C piekarnika. Do

Filety drobiowe aioli

0.5 kg filetów z kurczaka, 1 cebula, 4 pomidory, 20 dag karczochów konserwowanych, 4 ząbki czosnku, 1/2 puszki filetów anchois, sól, pieprz, cukier, świeża bazylia do smażenia olej Filety przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia i wstawiamy na 8-10 min do nagrzanego

Julskinka (szynka w cieście)

1 surowa szynka wieprzowa (1.5 kg), sól Do marynowania:, 1 seler, 1 marchewka, 1 por, 1 cebula, oliwa Skorupka:, 4 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, tarta bułka Obierz i umyj warzywa, zetrzyj je na tarce. Wymieszaj z taką ilością oliwy, aby powstała gęsta masa. Posmaruj szynkę z każdej

Sernik wiedński

1 kg twarogu, 10 jajek, 1 kostka masła, 2 budynie śmietankowe, 1 szk. cukru, olejek migdałowy, rodzynki, cukier waniliowy Żółtka ubić na gładką białą masę z cukrem powoli dodając miękkie masło. Cały czas ucierając dodawać po łyżce sera, dodać budynie, olejek i wymieszać. Następnie dodać sparzone

Szynka wielkanocna wiedeńska

1 szynka wieprzowa peklowana lub surowa (ok. 2.5 kg), 1 pęczek włoszczyzny, 1 butelka białego austriackiego wina (może być np. Gruener Veltliner), ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz Ciasto:, 50 dag mąki żytniej, woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta), sól do smaku Oraz:, 20