120 kg na klate

Tłuczone ziemniaki

1 kg umytych i obranych ziemniaków, 120 ml mleka, 50 g masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniaki ugotuj. Odlej wodę i osusz, a następnie przepuść przez sito lub ugnieć tłuczkiem. Mleko i masło podgrzej do momentu, aż masło się rozpuści. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj ziemniaki do

Pieczone wiśnie

1 kg dorodnych wiśni, 1/2 l białego wina, 25 dag cukru, skórka otarta z 1 cytryny, 5 białek, 1 łyżka cukru waniliowego, szczypta cynamonu. Wypestkowane wiśnie dusimy do miękkości w winie z cukrem i skórką cytrynową, na małym ogniu. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, obkładamy ubitą z białek

Szaszłyki z jagnięciny po tadżycku

1 kg jagnięciny lub cielęciny bez kości, 2 cebule (150 g), 5 łyżek octu winnego, 120 g soku z kwaśnych granatów, 1 łyżeczka tymianku, natka pietruszki, sól, pieprz Mięso pokrój w kostkę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i tymianek, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Zalej octem i

Sałatka z groszku z imbirem

1 kg młodego groszku w strączkach,ogórek,100-120 g osączonego marynowanego imbiru (jak do sushi),4 łyżki imbirowej zalewy,6 łyżek posiekanego koperku,sól,świeżo mielony pieprz Łuskamy groszek. Ogórka nie obieramy, a tylko kroimy na cienkie, podłużne plasterki. Skrapiamy marynatą imbirową, wstawiamy

Dżem dyniowy

2 i 1/2 kg dyni, 3-4 goździki, 1 laska cynamonu, ok. 1 i 1/2 kg brązowego cukru Składniki na 4-5 średniej wielkości słoików czas przygotowania: ok. 120 min, aż się dobrze wysmaży Dynię obierz, wyjmij pestki i miąższ, a resztę pokrój na kawałki. Zważ rondel, w którym będziesz gotowała dynię, wynik