10 gadżetów szpiega jak zrobić

Kremówka "Zrób to sam"

decyduje o aksamitności kremu. Do mleka wrzucić kawałek laski wanilii (10 cm), zostawić, aż się zagotuje. Wyjąć i przekroić na pół, nożem wyskrobać nasionka i wrzucić do zagotowanego mleka. Na końcu bita śmietana. Do miski wlać 1/2 l śmietany (36-proc.) i ubijać z łyżką cukru pudru ręcznym mikserem - na

Sos beszamelowy

5 dag masła, 5 dag mąki, pół litra mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól W rondelku zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić, wlewając powoli zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (15-10 min). Doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą.

Kulki kokosowe

Na 10 sztuk: 2 garsci wiórkó kokosowych, duża łyzka kakao, 2 łyżki cukru pudru, masło ekstra Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Dodac kakao, cukier puder. Wcierać zimne masło po kawałku, aż się zrobi jednorodna masa. Z masy formować kulki, obtaczać świeżymi wiórkami. kakao

Sos tatarski

5 średnich ogórków konserwowych, 10 dużych grzybków marynowanych, mały słoik majonezu, sól, pieprz, szczypta cukru Ogórki i grzybki ( dobrze osączone ) drobno posiekać, połączyć z majonezem, doprawić do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt kleisty od grzybów dodać odrobinę

Sól chilli - czyli pomysł na prezent

10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do