1 kg w tydzien

Żurawina z gruszkami

2 kg żurawiny, 1 kg gruszek, 1/2 kg cukru Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do garnka, następnie dodać do nich żurawinę i cukier. Zagotować. Gorącą przełożyć do umytych słoików i odwrócić do góry nogami. żurawina;gruszki;cukier;

Kapusta z pieczarkami

0.5 kg kapusty kiszonej, 0.5 kg kapusty świeżej, 0.5 kg pieczarek, paczka rodzynek, 1 kostka dobrego masła Kapustę gotować aż będzie miękka, dodać pokrojone pieczarki, rodzynki i masło doprawić do smaku. kapusta kiszona;kapusta;kapusta;pieczarki;rodzynki;masło;

Konfitura morelowa z wanilią

1 kg moreli, 1 kg cukru żelującego 1:1, sok z cytryny, laska wanilii, 1/2 szklanki likieru morelowego Morele sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować. Zasypać cukrem żelującym w proporcji 1:1 (1 kg wypestkowanych owoców : 1 kg cukru żelującego), dodać przekrojoną wzdłuż i pociętą na małe kawałki laskę

Konfitura truskawkowa do białego mięsa

1 kg truskawek, 1 kg cukru, 1/4 szkl. zielonego pieprzu Wszystko razem wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 - 4 min na bardzo wolnym ogniu. Od razu przekładać do gorących słoików i zakręcać. truskawki;cukier;pieprz;

Bigos po cygańsku

1 kg marchwi (kostka), 1 kg żółtej fasolki szparagowej (jeśli będzie długa to podzielić na trzy części), 1 kg cebuli, 1 kg cienkiej kiełbasy, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Marchew i fasolkę osolić i ugotować do miękkości. Wodę odlać. Cebulę pokroić w księżyce i usmażyć. Kiełbasę