żeberka z grilla

żeberka z grilla

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla są prawdziwym przysmakiem każdego mężczyzny. Grillowanie ogólnie przyjęło się jako typowo męska czynności i sprawia panom szczególną frajdę. Niektórzy unikają żeberek z racji tego, że są stosunkowo tłuste - można temu jednak zapobiec i przed grillowaniem podpiec je w piekarniku lub ugotować. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu i skrócić czas potrzebny na upieczenie dania na grillu.

Żeberka z grilla grilla mają wielu fanów - najwięksi smakosze uważają, że ten rodzaj mięsa jest najlepszy gdy wolno grilluje się i wędzi w dymie z brykietów i odrobiny wiśniowego drewna. Do żeberek idealnie pasuje musztarda, imbir, pomidory, gotowane na parze warzywa, pieczone ziemniaczki oraz przeróżne sosy. Wielu panów łączy swoją miłość do żeberek z miłością do piwa i stosuje ten złocisty napój jako wyjątkowy dodatek.

Żeberka z grilla stanowić mogą główny punkt każdej imprezy w ogrodzie lub na działce. Dla miłośników smacznych pieczeni to prawdziwy rarytas - mało kto nie doceni wkładu pracy jaki dobry kucharz włożył w tą potrawę. Nawet panie, które zwykle unikają tłustych dań, chętnie sięgają po żeberka - aby je do tego zachęcić warto podać je w towarzystwie lekkiej sałatki lub frytek.

Paweł Wiejas

Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?

Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?

Grille elektryczne: Najmniej popularne ze względu na niewielką wydajność. Nie można w nich też użyć np. wiórków zapachowych. Ten rodzaj grilla wybierz, jeśli zamierzasz grillować wyłącznie na tarasie lub balkonie (ewentualnie w ogrodzie, jeśli źródło prądu znajduje się blisko - żadnych przedłużek!). Musisz wiedzieć, że produkty sprzedawane jako domowe grille elektryczne w rzeczywistości działają nie jak grille, ale jak patelnie (ot, taki chwyt marketingowy). Zasilanie - prąd oczywiście.

Czego nie jeść przy komputerze?

Jedzenie przy komputerze przeszkadza w grze, rozprasza lub brudzi kontrolery. Internauci stworzyli krótką listę przekąsek, od których lepiej trzymać się z daleka

Savoir vivre: jedzenie do domu

Czy jeśli nie dam rady dokończyć dania podanego w restauracji, wypada poprosić kelnera o zapakowanie jedzenia do domu? W każdym wypadku, nawet w bardzo ekskluzywnym lokalu?

Zinfandel

Zinfandel

(Winemaker Helen Turley), Rosenblum Cellars (Jeff Cohn), Ridge (Paul Draper) oraz Rafanelli (Dave Rafanelli). Amerykański zinfandel świetnie komponuje się z amerykańskim jedzeniem. Pasuje do dań z grilla, m.in. do steków, także tych krwistych, oraz do burgerów i żeberek BBQ. Jest dobrym dodatkiem do mięs

Góralskie smaki

Góralskie smaki

grule, czyli ziemniaki, kapusta i czasem fasola, bo to najłatwiejsze w uprawie i przechowaniu. Wspólne dla całej Słowiańszczyzny i dla krajów z niemieckimi wpływami zamiłowanie do kiszonej kapusty też widać: na Podhalu jedzą kwaśnicę, na Słowacji i w Czechach kapuśniak. Podobnie jest z bryndzą

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

wołowe i wieprzowe steki oraz żeberka. Mięso przyrządza się głównie na grillu (barbecue). Z własnych "szkół" BBQ słyną Kansas City, Saint Louis i stan Omaha. Chętnie jada się zapiekanki z serem (6), mięsem, ziemniakami.   6 zapiekanka z serem   7  sandwicz

Kulinarny przewodnik po Polsce

Kulinarny przewodnik po Polsce

Siwarne na obrzeżach Zakopanego, 18 447 52 89 Siwy Dym, Rabka ul. Kilińskiego bn, 18 267 66 74   Góralskie jedzenie jest solidne, sycące, proste. Idealne po spacerze, zwłaszcza jeśli trochę zmarzłeś. Taki moskol (na zdjęciu) prosto z pieca albo talerz kwaśnicy na żeberkach. A jeśli dalej jest zimno

Chłopaki, jedziemy na piwo!

Chłopaki, jedziemy na piwo!

dziękujemy. Każdy z uczestników miał przybyć w umówionym terminie z wyszperanym w internecie lub pamięci dowcipem o piwie. Pojedliśmy, popili, trochę dowcipów opowiedzieli i teraz się tym z tobą dzielimy. Zaczynamy. Tak sobie myślę, że i ty znasz niektóre z testowanych przez nas piw. Tym ciekawsze będzie

Żeberka z grilla karmelizowane

łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu. Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się

Żeberka jagnięce z grilla

Marynata:, 5 łyżek oliwy, sok z 1 cytryny, 2 duże obrane ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, 1 kg żeberek jagnięcych, oliwa do smarowania Zrób marynatę: w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobniutko

Costelinha (żeberka wieprzowe z grilla)

1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól, pieprz Żeberka opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Bezpośrednio przed grillowaniem natrzyj solą kamienną lub morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Możesz użyć pieprzu kolorowego, specjalnego do steków. Żeberka ułóż na mocno rozgrzanym grillu i

Chrupiące żeberka w pesto

w brytfannie, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Piec, jak wskazano poniżej. Podawać z pomidorami i bruschettą. Grill kociołkowy lub gazowy z pokrywą Rozgrzać grill do umiarkowanej temperatury. Umieścić żeberka na ruszcie pokrytym olejem, w pozycji pionowej. Dla zachowania stabilności

Żeberka w bakłażanie

Około 1kg żeberek, 2 bakłażany, 5 dorodnych pieczarek, majeranek, sól pieprz Żeberka delikatnie rumienimy na patelni lub grillu. Zalewamy odrobiną wody, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptą majeranku i oczyszczone, pokrojone w