żeberka z grilla
Żeberka z grilla
Żeberka z grilla są prawdziwym przysmakiem każdego mężczyzny. Grillowanie ogólnie przyjęło się jako typowo męska czynności i sprawia panom szczególną frajdę. Niektórzy unikają żeberek z racji tego, że są stosunkowo tłuste - można temu jednak zapobiec i przed grillowaniem podpiec je w piekarniku lub ugotować. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu i skrócić czas potrzebny na upieczenie dania na grillu.
Żeberka z grilla grilla mają wielu fanów - najwięksi smakosze uważają, że ten rodzaj mięsa jest najlepszy gdy wolno grilluje się i wędzi w dymie z brykietów i odrobiny wiśniowego drewna. Do żeberek idealnie pasuje musztarda, imbir, pomidory, gotowane na parze warzywa, pieczone ziemniaczki oraz przeróżne sosy. Wielu panów łączy swoją miłość do żeberek z miłością do piwa i stosuje ten złocisty napój jako wyjątkowy dodatek.
Żeberka z grilla stanowić mogą główny punkt każdej imprezy w ogrodzie lub na działce. Dla miłośników smacznych pieczeni to prawdziwy rarytas - mało kto nie doceni wkładu pracy jaki dobry kucharz włożył w tą potrawę. Nawet panie, które zwykle unikają tłustych dań, chętnie sięgają po żeberka - aby je do tego zachęcić warto podać je w towarzystwie lekkiej sałatki lub frytek.
Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu
Polski sport narodowy za 3...2...1! Przed nami majówka, czyli oficjalny początek sezonu grillowego, co poznać można również po tym, że zajączki na sklepowych półkach zostały zastąpione przez węgiel, podpałkę i różne polecające się na ruszt "pyszności". Nie możecie się już doczekać? To świetnie, ale gotowce zostawcie innym, bo kiedy raz spróbujecie naszych "męskich" przepisów, to nie będziecie chcieli szykować nic innego!
Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?
Grille elektryczne: Najmniej popularne ze względu na niewielką wydajność. Nie można w nich też użyć np. wiórków zapachowych. Ten rodzaj grilla wybierz, jeśli zamierzasz grillować wyłącznie na tarasie lub balkonie (ewentualnie w ogrodzie, jeśli źródło prądu znajduje się blisko - żadnych przedłużek!). Musisz wiedzieć, że produkty sprzedawane jako domowe grille elektryczne w rzeczywistości działają nie jak grille, ale jak patelnie (ot, taki chwyt marketingowy). Zasilanie - prąd oczywiście.
Karp z pszeniczniakiem. Jak dobrać odpowiedni styl piwny do świątecznego dania? O foodpairingu rozmawiamy ze specjalistami
Łączenie potraw z piwem, choć nie ma w Polsce długiej tradycji, szybko zyskuje propagatorów wśród restauratorów i kucharzy. Nowy trend z łatwością da się też przenieść na grunt domowy.
Czego nie jeść przy komputerze?
jest zbyt skomplikowane i przerywa grę... 4. Żeberka z grilla Do kategorii tej można dorzucić też inne grillowane przysmaki. Jemy je bez użycia sztućców, w efekcie brudzimy kontrolery. 5. Chipsy Cheetos
Savoir vivre: jedzenie do domu
pożywienia do domu się wziął i początkowo związany był z dożywianiem w trudnych czasach czworonożnych ulubieńców, nikt nie będzie miał obiekcji co do tego, czy można dokończyć posiłek poza restauracją. Co więcej, kelner sam zaproponuje zapakowanie żeberek w sosie BBQ i czterech krewetek z grilla
Zinfandel
Rafanelli). Amerykański zinfandel świetnie komponuje się z amerykańskim jedzeniem. Pasuje do dań z grilla, m.in. do steków, także tych krwistych, oraz do burgerów i żeberek BBQ. Jest dobrym dodatkiem do mięs faszerowanych owocami lub duszonych w owocowym sosie oraz do pieczonego
Kulinarny przewodnik po Polsce
zmarzłeś. Taki moskol (na zdjęciu) prosto z pieca albo talerz kwaśnicy na żeberkach. A jeśli dalej jest zimno, pomoże herbatka "z prądem". - Do Zakopanego jeżdżę już ponad 40 lat i do dziś pamiętam smak kiełbasek i szaszłyków z ulicznych tzw. rożnów (nikt nie nazywał ich wtedy grillami), rurki z
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
żeberka. Mięso przyrządza się głównie na grillu (barbecue). Z własnych "szkół" BBQ słyną Kansas City, Saint Louis i stan Omaha. Chętnie jada się zapiekanki z serem (6), mięsem, ziemniakami. Jedna z miejscowych specjalności to pochodzący z Nebraski sandwicz Reubena (7
Góralskie smaki
grule, czyli ziemniaki, kapusta i czasem fasola, bo to najłatwiejsze w uprawie i przechowaniu. Wspólne dla całej Słowiańszczyzny i dla krajów z niemieckimi wpływami zamiłowanie do kiszonej kapusty też widać: na Podhalu jedzą kwaśnicę, na Słowacji i w Czechach kapuśniak. Podobnie jest z bryndzą
żeberka z grilla
Żeberka z grilla karmelizowane
łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu. Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się
Żeberka jagnięce z grilla
Marynata:, 5 łyżek oliwy, sok z 1 cytryny, 2 duże obrane ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, 1 kg żeberek jagnięcych, oliwa do smarowania Zrób marynatę: w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobniutko
Costelinha (żeberka wieprzowe z grilla)
1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól, pieprz Żeberka opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Bezpośrednio przed grillowaniem natrzyj solą kamienną lub morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Możesz użyć pieprzu kolorowego, specjalnego do steków. Żeberka ułóż na mocno rozgrzanym grillu i
Chrupiące żeberka w pesto
w brytfannie, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Piec, jak wskazano poniżej. Podawać z pomidorami i bruschettą. Grill kociołkowy lub gazowy z pokrywą Rozgrzać grill do umiarkowanej temperatury. Umieścić żeberka na ruszcie pokrytym olejem, w pozycji pionowej. Dla zachowania stabilności
Żeberka w bakłażanie
Około 1kg żeberek, 2 bakłażany, 5 dorodnych pieczarek, majeranek, sól pieprz Żeberka delikatnie rumienimy na patelni lub grillu. Zalewamy odrobiną wody, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptą majeranku i oczyszczone, pokrojone w