żar w górach gdzie leży
Lato snowboardzistów, czyli mój pierwszy raz na mountainboardzie
Przesiadka ze snowboardu na mountainboard to jak zamiana porsche na land rovera. Zasada niby ta sama, trzeba tylko przestać się bać wertepów.
Kuchnie świata: bałkański kociołek
Lubimy ją, bo jest obfita, smaczna i kojarzy się z wakacjami. A poza tym, mimo całej odmienności, kuchnia bałkańska jest trochę ?nasza?. Bo na talerzach pojawiają się i smażone mięsa, i ziemniaki, i podobne warzywa, a w kieliszku mocna wódka.
Mój pierwszy raz: ninjutsu
Bruce Wayne wiedział, że aby pomścić swoich rodziców, musi zgłębić odpowiednią sztukę walki. Na Dalekim Wschodzie praktykował jujitsu i karate, dopiero jednak dzięki ninjutsu, sztuce wojowników cienia, stał?się Batmanem.
Erytrea na obrzeżach Afryki
samolotu nad poziomem morza widniała liczba 2350 m, kiedy boeing łagodnie dotknął kołami lotniska. Asmara leży właśnie na tej wysokości, w górach Sahel, dzikich, porośniętych drzewami pomarańczy, poskręcanymi ze starości wiekowymi oliwkami, aromatycznymi eukaliptusami i drzewami figowymi, z których
Mój pierwszy raz: bieganie z Kenijczykami
Gogo. Maratończycy boją się spóźnić na start, przyjeżdżają więc tam przeładowanymi busami dzień wcześniej. Śpią w krzakach, na trawie. Rano się budzą i ruszają w pole trzciny cukrowej. Wysysają słodkie kłącza na śniadanie. Potem w miejscu ich obozowiska leżą sterty suchych badyli. Start maratonu
Podróż po Jukatanie: tequila, piramidy i nurkowanie
wybrać, dokąd w tym Meksyku się wybrać. Na północy góry, zimno, a gangi narkotykowe zjadają turystów. Pacyficzne wybrzeże zachodnie jest okupowane przez lokalesów, troszkę mniej bezpieczne, może być wyzwaniem za pierwszym podejściem. Tak piszą. Natomiast południe czy raczej skrajny wschód - bo ląd
żar w górach gdzie leży
Zajazd u Teremulki
Zajazd u Teremulki leży w kompleksie pensjonatów, dzięki czemu chętnie jest odwiedzany przez wypoczywających w górach turystów. małopolskie Poronin Piłsudskiego 6 34-520
Szynka domowa jak za dawnych lat
patelni rozpuścić 1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki. Kiedy się zarumieni dodać powstały podczas pieczenia płyn cały czas mieszając. Doprawić - czas peklowania ma wpływ na smak i kolor szynki. Im dłużej mięso leży w zalewie tym bardziej jest różowe woda;czosnek;ziele angielskie;pieprz;rozmaryn;olej;
Gulasz
mięsa. Potem każdą dorzucaj do rondla. Niektóre książki kucharskie przestrzegają przed zbytnim wyziębieniem mięsa trafiającego na patelnię. Podobno w czasie duszenia łatwiej traci soczystość. Podlej mięso w rondlu niewielką ilością (góra 2/3 szklanki) gorącej wody. Wrzuć liść laurowy, oprósz wszystko