żar w górach czy warto

Paweł Wiejas

Szybowcem nad Himalajami - Polacy dolecą wszędzie

Szybowcem nad Himalajami - Polacy dolecą wszędzie

W kabinie minus dwadzieścia stopni. Skostniałymi palcami pilot otwiera owiewkę i wysuwa przez nią czerwony szal, z którego do nieba ulatują prośby dzieci chorych na raka. Jego właśnie została spełniona - on, Sebastian Kawa, jako pierwszy leci szybowcem nad Himalajami.

Kuchnie świata: bałkański kociołek

Lubimy ją, bo jest obfita, smaczna i kojarzy się z wakacjami. A poza tym, mimo całej odmienności, kuchnia bałkańska jest trochę ?nasza?. Bo na talerzach pojawiają się i smażone mięsa, i ziemniaki, i podobne warzywa, a w kieliszku mocna wódka.

Podróż do Maroko: piach, wino i baranie łby

Maroko to kręte serpentyny górskich szos, bezkresne piaski, rozhuśtane pod niebo fale oceanu, kitesurferzy i zakapturzone postacie w labiryntach arabskich medin. I ten niesamowity zapach aromatycznych przypraw.

Podróże: samochodem przez Dziki Zachód

Podróże: samochodem przez Dziki Zachód

przyjaciel z amerykańskiego "National Geographic" nie krył zdziwienia, gdy pytałem go, czy zamierza przenieść tę legendę Dzikiego Zachodu na łamy magazynu. - Nie, nigdy o nich nie słyszałem. Tu zaskoczenia nie kryłem ja i mój niemiecki kolega. Rozmowa miała miejsce w siedzibie magazynu, 2,5 tys

Erytrea na obrzeżach Afryki

Erytrea na obrzeżach Afryki

zabytków i z przepięknych krajobrazów, przybywa coraz więcej turystów, sąsiednia Erytrea pozostaje miejscem dziewiczym i z rzadka tylko odwiedzanym. A naprawdę warto tam się udać. Jest bardzo bezpiecznie. Bezpieczniej niż w Polsce.     1. Nazwa erytrejskiej waluty - nakfa

Zajazd Złota Góra

Zajazd Złota Góra to urocze miejsce, które warto odwiedzić będąc w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego. małopolskie Ojców Ojców 8 32-047

Pianka śmietankowo-parmezanowa

. Gorącą mieszanką zalewamy tartym parmezanem albo serem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do naczynia o wysokich ściankach - podczas ubijania będzie pryskać! Parmezanową śmietankę ubijamy spieniaczem, poruszając nim w górę i w dół, oraz po powierzchni płynu

Ciasto miętowe

ciasto:,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 jajka,Masa miętowa:,200 g cukierków miętowych - warto wybrać sprawdzone mocno miętowe landrynki,1/4 szklanki wody,1 opakowanie budyniu śmietankowego,360 ml mleka,2 łyżki cukru,150 g masła,1

Tradycyjny żurek śląski

wg uznania. Podajemy z pieczywem i masełkiem (masełko dobrze jest przyprawić dodając czosnek, sól i pieprz). Porady: Butelki z żurem warto odstawić do góry nogami nim rozpoczniemy przyrządzanie żurku, ponieważ lubią one wybuchać po otwarciu. Smacznego!!!!! Zobacz inne przepisy gazrytkiewicz

Strudel jabłkowy

łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat. Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na