żółta turnia szlaki czy warto

Alex Kłoś

Wspinaczka na Orlej Perci

Wspinaczka na Orlej Perci

Jestem na Orlej Perci. A dokładnie w połowie drabinki przy Koziej Przełęczy. Wokół szczyty i otchłań. Totalna ekspozycja. - Dobra, to teraz puść się rękami i odchyl do tyłu - mówi Marcin Witek. To akurat ostatnia rzecz, na jaką mam teraz ochotę.

Urlop w Tatrach - najlepsze wyjście

Urlop w Tatrach bez hord turystów, furmanek, przepełnionych toalet? To nie bajka. Masz na to szansę w Tatrach Zachodnich. Tylko ty, przyroda i niczym nieskrępowane poczucie wolności.

17 najlepszych polskich tras na biegówki

Skitouring czy rakiety śnieżne - bez względu na to, jaki sposób uprawiania turystyki wolisz - na pewno zapewni ci doskonałą zabawę. Warunek: zadbaj o swoje bezpieczeństwo.

10 razy w góry!

10 razy w góry!

to Lackowa (997 m), ale warto wybrać się też na Wątkową (846 m) - najwyższe wzniesienie Magurskiego Parku Narodowego, w którym rośnie czosnek niedźwiedzi i modrzyk górski, żyją niedźwiedzie, wilki, rysie, a nawet łosie! Zaczynasz w Foluszu, skąd żółtym szlakiem dochodzisz do skrzyżowania

Nad Potokiem, Janów

Restauracja Nad Potokiem to lokal, który warto odwiedzić będąc na szlaku Jury Krakowsko - Częstochowskiej. śląskie Janów Plac Grunwaldzki 16 42-253

Leczo sojowe

kostka/krajanka sojowa (ok. pół opakowania), 1-2 marchewki, cukinia (warto użyć dwóch małych: żółtej i zielonej), po jednej dużej garści żółtej i zielonej fasolki szparagowej, pomidory (warto użyć różnokolorowych), sól, pieprz, słodka papryka, zioła, koperek, olej bez mocnego smaku i

Karkówka "palce lizać'"

cebuli, mogą byc całe kółka, na to plaster żółtego sera - tak, aby całość była nim pokryta. Wszystko polewamy dość grubo keczupem (wytworzy sie potem przepyszny sos). Wstawiamy do piekarnika - najpierw przykrywamy, na koniec warto na chwile odkryć. Dusić do miękkości. Podawać tak jak kotlety, koniecznie

Papryka zapiekana z bryndzą

(wersja podstawowa) żółta papryka, bryndza, natka pietruszki, czarny, grubo mielony pieprz Już nic łatwiejszego być nie może:) Wybieramy strąki podobnej wielkości, podłużne. Odcinamy wieczka, palcem (ostrożnie) wydłubujemy białe włókna i pestki (te, które zostaną wypłukujemy pod silnym strumieniem

Pieczona papryka z oliwkami

2 zielone papryki,2 czerwone papryki,2 żółte papryki,200 g oliwek greckich z pestkami,1/2 łyżeczki nasion kminu,2 łyżki świeżego majeranku,5 łyżek oliwy,2 łyżki soku z cytryny,2 zmiażdżone ząbki czosnku,szczypta cukru,sól i pieprz Opiekamy papryki na rozgrzanym grillu. Gdy skórka sczernieje