łysa w górach czy warto

Alex Kłoś

Kubotan: kieszonkowa apokalipsa

Kubotan: kieszonkowa apokalipsa

Jest mały, niepozorny. Wygląda jak nieco przyduży długopis. We wprawnych rękach kubotan zamienia się jednak w groźną broń, a w tych mniej wyrobionych też może być podręcznym narzędziem samoobrony.

Jak zostać dżentelmenem w trzy dni

Jaki jest współczesny dżentelmen? Kurs Finishing Academy, który w trzy dni próbował ze mnie zrobić dżentelmena, uświadomił mi, jak bardzo pojemna jest definicja tego słowa. To człowiek nienaganny zarówno pod względem etycznym, jak i towarzyskim, taktowny, honorowy, godny zaufania, uprzejmy. Czy po weekendzie w Szkocji jestem już dżentelmenem?   Of course, ale nie wypada mi się tym chwalić!

Szkocja: magiczna podróż wysokoprocentowa

Chrump, chrzęk, brzdąk, tyre - powiedział do mnie mechanik w Edynburgu. Tak to w każdym razie brzmiało, zrozumiałem tylko, że mówi coś o oponie. Co? Nie miałem pojęcia. Szkocki akcent to jest jedna z nielicznych rzeczy, których w tym kraju nie da się ogarnąć na trzeźwo. Całe szczęście, że Szkoci wymyślili znakomity sposób, dzięki któremu da się ogarnąć wszystko.

Dlaczego górale nie chodzą w góry? Bo za duży tłok

warto pomyśleć o zapewnieniu im atrakcji w dolinach np. parków rozrywki, by zmniejszyć oblężenie na najpopularniejszych szlakach i uchronić góry przed zniszczeniem? Ale rozumiem też, że skoro mamy piękne dostępne góry, to ludzie chcą je oglądać. Sam doświadczyłem czegoś podobnego przy wejściu na Snowdon

Jak przetrwać w miejskiej dżungli

Jak przetrwać w miejskiej dżungli

zastosować w realnej walce. Na sali wszyscy ubrani są na czarno. Mamy rękawice bokserskie, "szczęki", ochraniacze na kolana i obowiązkowo na tzw. strefę krocza. Jest kilku zgredów, reszta to młodzież. Marcin jest po trzydziestce. Dopakowany, łysy, wytatuowany, w czarnych bojówkach i T-shircie

Twarzowe zarosty

Twarzowe zarosty

wypadku żywcem wyjęte z lat 70., typu Wałęsa albo Smoleń. A wąski wąsik? Taki, jaki nosił Valentino? W stylizacjach owszem, ale na co dzień raczej żaden mężczyzna się nań nie zdecyduje. Bo im oryginalniejszy zarost, tym mocniejszego wymaga charakteru. Tylko czy warto siłę charakteru trwonić na takie

Mont Ventoux: rowerem na Golgotę

Mont Ventoux: rowerem na Golgotę

mięśni grzbietu. Podczas jazdy w górę ból nieprzygotowanych mięśni położonych wzdłuż kręgosłupa jest najbardziej dojmujący. Przełożenia . Trzeba zwrócić uwagę, czy tarcze są dla amatorów, czy profesjonalne. Z przodu lepiej mieć też małą tarczę, a z tyłu również jak największą - na ciężkie chwile przy

Rowerem na Golgotę

Rowerem na Golgotę

pojeździć wcześniej, bo jest całkiem inny niż wszechobecny w Polsce góral. Nie zapominaj o wzmocnieniu mięśni grzbietu. Podczas jazdy w górę ból nieprzygotowanych mięśni położonych wzdłuż kręgosłupa jest najbardziej dojmujący. Przełożenia. Trzeba zwrócić uwagę, czy tarcze są dla amatorów, czy

Zajazd Złota Góra

Zajazd Złota Góra to urocze miejsce, które warto odwiedzić będąc w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego. małopolskie Ojców Ojców 8 32-047

Pianka śmietankowo-parmezanowa

. Gorącą mieszanką zalewamy tartym parmezanem albo serem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do naczynia o wysokich ściankach - podczas ubijania będzie pryskać! Parmezanową śmietankę ubijamy spieniaczem, poruszając nim w górę i w dół, oraz po powierzchni płynu

Ciasto miętowe

ciasto:,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 jajka,Masa miętowa:,200 g cukierków miętowych - warto wybrać sprawdzone mocno miętowe landrynki,1/4 szklanki wody,1 opakowanie budyniu śmietankowego,360 ml mleka,2 łyżki cukru,150 g masła,1

Tradycyjny żurek śląski

wg uznania. Podajemy z pieczywem i masełkiem (masełko dobrze jest przyprawić dodając czosnek, sól i pieprz). Porady: Butelki z żurem warto odstawić do góry nogami nim rozpoczniemy przyrządzanie żurku, ponieważ lubią one wybuchać po otwarciu. Smacznego!!!!! Zobacz inne przepisy gazrytkiewicz

Strudel jabłkowy

łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat. Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na