łysa góra wakacje jak zrobić

sprawdź też:

wakacje

Anita Karwowska

Dlaczego górale nie chodzą w góry? Bo za duży tłok

Dlaczego górale nie chodzą w góry? Bo za duży tłok

Polacy pobili w tym roku rekord w weekendowej turystyce górskiej. W sobotę i w niedzielę chcą wejść na Giewont, zobaczyć Morskie Oko i Dolinę Pięciu Stawów, a po wszystkim zaliczyć jeszcze Krupówki. Efekt jest taki, że do Tatrzańskiego Parku Narodowego wchodzi dziennie trzy razy więcej osób niż powinno

Kulinarny przewodnik po Polsce

Wakacje to dobra okazja, aby spróbować tradycyjnych potraw z różnych zakątków Polski. Ale skąd wiedzieć, gdzie karmią dobrze, po domowemu i poza tym podają autentyczne regionalne jedzenie, nie jakieś tam marne podróby? Redakcja "Logo" przeprowadziła dla was prywatne śledztwo.

Makówka

nasączoną wekę, mak, bakalie na samej górze powinien być mak. Można udekorować orzechami (włoskie, migały). Zalać pozostałym mlekiem z miodem. Pozostawić aby "odpoczęło". Najlepiej zrobić wieczorem 23.12 lub rano 24.12. Smacznego mak;mleko;bułka;bakalie;miód;

Piernikowa chatka

; przez 10-15 min. Ewentualnie (jeśli ciasto nam się rozrywa) możemy upiec odpowiednio duże kawałki i dopiero z gotowego piernika wycinać ściany domów (pamiętajmy jednak, że musimy zrobić to póki piernik jest ciepły i miękki - kiedy stwardnieje nie będziemy już w stanie tego zrobić). Gdy ciasto dobrze

Kolorowe wiewióreczki serowe

zieleninę. Pokrój ser w podłużne paski zakańczając je z jednej strony na szpiczasto - pozostawiając ścinki do zrobienia uszek. Na każdy pomidorek zawijaj pasek sera, wbij poziomo z tyłu wykałaczkę podtrzymującą ogonek i cały zwój. Z góry przypnij dwoma wykałaczkami główkę z jaja

Naleśniki z farszem marchwiowo cebulowym z curry

nie było w ogóle widać tej naszej cebuli. Czekamy z 5 minut i dopiero delikatnie mieszamy naszą cebulkę z marchewką. Zostawiamy na jakiś czas na 3-4 minuty na wolnym ogniu, żeby marchewka zrobiła się miękka. Kiedy już widzimy, że marchew wraz z cebulą tworzą jedność na górę sypiemy curry i zostawiamy

Pikantne gruszki w karmelowych koszulkach

zostawiamy) skrapiamy sokiem z cytryny, zanurzamy w syropie i na małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy, aż nieco zmiękną i zrobią się przezroczyste. Pozostawiamy w syropie do przestygnięcia. Następnie ustawiamy na półmisku ogonkami do góry. Cukier w kostkach podgrzewamy na patelni, a gdy zbrązowieje