łysa góra urlop jak zrobić

Anita Karwowska

Dlaczego górale nie chodzą w góry? Bo za duży tłok

Dlaczego górale nie chodzą w góry? Bo za duży tłok

Polacy pobili w tym roku rekord w weekendowej turystyce górskiej. W sobotę i w niedzielę chcą wejść na Giewont, zobaczyć Morskie Oko i Dolinę Pięciu Stawów, a po wszystkim zaliczyć jeszcze Krupówki. Efekt jest taki, że do Tatrzańskiego Parku Narodowego wchodzi dziennie trzy razy więcej osób niż powinno

Mój pierwszy raz: bieganie w angielskich górach

Przebiegłem dookoła cały masyw Mont Blanc w słynnym UTMB. Ukończyłem polski Bieg Rzeźnika. Ale angielskie pagórki w Lake District okazały się za trudne. Przegrałem z angielskim ogrodnikiem w piżamie...

Makówka

nasączoną wekę, mak, bakalie na samej górze powinien być mak. Można udekorować orzechami (włoskie, migały). Zalać pozostałym mlekiem z miodem. Pozostawić aby "odpoczęło". Najlepiej zrobić wieczorem 23.12 lub rano 24.12. Smacznego mak;mleko;bułka;bakalie;miód;

Piernikowa chatka

; przez 10-15 min. Ewentualnie (jeśli ciasto nam się rozrywa) możemy upiec odpowiednio duże kawałki i dopiero z gotowego piernika wycinać ściany domów (pamiętajmy jednak, że musimy zrobić to póki piernik jest ciepły i miękki - kiedy stwardnieje nie będziemy już w stanie tego zrobić). Gdy ciasto dobrze

Kolorowe wiewióreczki serowe

zieleninę. Pokrój ser w podłużne paski zakańczając je z jednej strony na szpiczasto - pozostawiając ścinki do zrobienia uszek. Na każdy pomidorek zawijaj pasek sera, wbij poziomo z tyłu wykałaczkę podtrzymującą ogonek i cały zwój. Z góry przypnij dwoma wykałaczkami główkę z jaja

Naleśniki z farszem marchwiowo cebulowym z curry

nie było w ogóle widać tej naszej cebuli. Czekamy z 5 minut i dopiero delikatnie mieszamy naszą cebulkę z marchewką. Zostawiamy na jakiś czas na 3-4 minuty na wolnym ogniu, żeby marchewka zrobiła się miękka. Kiedy już widzimy, że marchew wraz z cebulą tworzą jedność na górę sypiemy curry i zostawiamy

Pikantne gruszki w karmelowych koszulkach

zostawiamy) skrapiamy sokiem z cytryny, zanurzamy w syropie i na małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy, aż nieco zmiękną i zrobią się przezroczyste. Pozostawiamy w syropie do przestygnięcia. Następnie ustawiamy na półmisku ogonkami do góry. Cukier w kostkach podgrzewamy na patelni, a gdy zbrązowieje