łysa góra szlaki czy warto

Anita Karwowska

Dlaczego górale nie chodzą w góry? Bo za duży tłok

Dlaczego górale nie chodzą w góry? Bo za duży tłok

Polacy pobili w tym roku rekord w weekendowej turystyce górskiej. W sobotę i w niedzielę chcą wejść na Giewont, zobaczyć Morskie Oko i Dolinę Pięciu Stawów, a po wszystkim zaliczyć jeszcze Krupówki. Efekt jest taki, że do Tatrzańskiego Parku Narodowego wchodzi dziennie trzy razy więcej osób niż powinno

Szkocja: magiczna podróż wysokoprocentowa

Chrump, chrzęk, brzdąk, tyre - powiedział do mnie mechanik w Edynburgu. Tak to w każdym razie brzmiało, zrozumiałem tylko, że mówi coś o oponie. Co? Nie miałem pojęcia. Szkocki akcent to jest jedna z nielicznych rzeczy, których w tym kraju nie da się ogarnąć na trzeźwo. Całe szczęście, że Szkoci wymyślili znakomity sposób, dzięki któremu da się ogarnąć wszystko.

Restauracja Na Szlaku

Restauracja Na Szlaku to restauracja w Leśnicy, serwująca doskonałe dania kuchni polskiej. opolskie Leśnica Góry św. Anny 8 A 47-150

Zajazd Złota Góra

Zajazd Złota Góra to urocze miejsce, które warto odwiedzić będąc w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego. małopolskie Ojców Ojców 8 32-047

Nad Potokiem, Janów

Restauracja Nad Potokiem to lokal, który warto odwiedzić będąc na szlaku Jury Krakowsko - Częstochowskiej. śląskie Janów Plac Grunwaldzki 16 42-253

Pianka śmietankowo-parmezanowa

. Gorącą mieszanką zalewamy tartym parmezanem albo serem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do naczynia o wysokich ściankach - podczas ubijania będzie pryskać! Parmezanową śmietankę ubijamy spieniaczem, poruszając nim w górę i w dół, oraz po powierzchni płynu

Ciasto miętowe

ciasto:,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 jajka,Masa miętowa:,200 g cukierków miętowych - warto wybrać sprawdzone mocno miętowe landrynki,1/4 szklanki wody,1 opakowanie budyniu śmietankowego,360 ml mleka,2 łyżki cukru,150 g masła,1