łysa góra gdzie leży

Alex Kłoś

Kubotan: kieszonkowa apokalipsa

Kubotan: kieszonkowa apokalipsa

Jest mały, niepozorny. Wygląda jak nieco przyduży długopis. We wprawnych rękach kubotan zamienia się jednak w groźną broń, a w tych mniej wyrobionych też może być podręcznym narzędziem samoobrony.

Narciarz globalnie ocieplony. Jaka przyszłość czeka narciarstwo?

Lato stulecia goni lato stulecia. Zima tymczasem wręcz przeciwnie: choć śnieg co roku jest, to niekoniecznie wtedy i tam, gdzie byśmy tego chcieli. Bezśnieżne sylwestry w Alpach, śnieżna susza w czasie ferii - wszystko to się w ostatnich latach zdarzyło i będzie się powtarzać. Świat się zmienia, a wraz z nim narciarstwo. Co zrobić, żeby szusować do ostatniego płatka śniegu?

Mój pierwszy raz: bieganie w angielskich górach

Przebiegłem dookoła cały masyw Mont Blanc w słynnym UTMB. Ukończyłem polski Bieg Rzeźnika. Ale angielskie pagórki w Lake District okazały się za trudne. Przegrałem z angielskim ogrodnikiem w piżamie...

Jak przetrwać w miejskiej dżungli

Jak przetrwać w miejskiej dżungli

Narodowym zabiera nas autobus. Nowy, krótki solaris. Ruszamy. Trenujemy to, czego nauczyliśmy się w sali. W parach i w tłumie, ataki następują z każdej strony. Leżę na podłodze, pomiędzy fotelami. Nie mogę się podnieść, siedząca na moich plecach blondynka okłada mnie wściekle pięściami. Gdy usiłuje

Zajazd u Teremulki

Zajazd u Teremulki leży w kompleksie pensjonatów, dzięki czemu chętnie jest odwiedzany przez wypoczywających w górach turystów. małopolskie Poronin Piłsudskiego 6 34-520

Szynka domowa jak za dawnych lat

patelni rozpuścić 1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki. Kiedy się zarumieni dodać powstały podczas pieczenia płyn cały czas mieszając. Doprawić - czas peklowania ma wpływ na smak i kolor szynki. Im dłużej mięso leży w zalewie tym bardziej jest różowe woda;czosnek;ziele angielskie;pieprz;rozmaryn;olej;

Gulasz

mięsa. Potem każdą dorzucaj do rondla. Niektóre książki kucharskie przestrzegają przed zbytnim wyziębieniem mięsa trafiającego na patelnię. Podobno w czasie duszenia łatwiej traci soczystość. Podlej mięso w rondlu niewielką ilością (góra 2/3 szklanki) gorącej wody. Wrzuć liść laurowy, oprósz wszystko