łysa góra ferie letnie

LETNIE LECZO ze słoiczka NA ZIMOWE WIECZORY

, dokładnie zakręcić i postawić na kocu do góry nogami. Pod wpływem temperatury denko powinno się zassać. Takie leczo ze słoików jest idealne jako baza do różnych dań zimą. Można dodawać do niego pieczarki, kiełbasę itd. Można przelać leczo do mniejszych słoików, powstaną mniejsze porcje. Jest to sposób na

Napój owocowy

grejfruta. Wszystko mieszamy razem, aby połączyć oba letnie smaki. Następnie wrzucamy po 3 kostki lodu oraz dodajemy po jednej posiekanej w drobną kosteczkę truskawce. Na sam koniec dodajemy na samą górę napoju po plasterku limonki, którą lekko posypujemy cukrem, a następnie przystrajamy listkiem mięty

Chleb razowy na miodzie ze śliwkami

390g mąki żytniej razowej, 140g mąki pszennej razowej, 1.5 łyżeczki soli , 400 ml letniej wody, 3 duże łyżki miodu , 10-15 dag suszonych śliwek kalifornijskich Na zaczyn: 25 g drożdży, 2 łyżka cukru, 150 ml mleka Na zakwas: 2 garści mąki żytniej razowej, 150 ml

Konfitura różana

garnku o grubym dnie, zagotować na średnim ogniu pozostały cukier z wodą, mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, doprowadzając całość do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu przez 5 minut, nie mieszając. Zdjąć garnek i wystudzić syrop. Gdy jest już letni, włożyć do niego płatki wraz

Chleb ze śliwkami

375g mąki żytniej razowej, 125g mąki pszennej razowej, 1,5 łyżeczki soli, 375 ml letniej wody, 2 duże łyżki miodu, 5-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich Na zaczyn: 20 g drożdży, 1 łyżka cukru, 125 ml mleka Na zakwas: 2 garści mąki żytniej razowej, 150