łyżka soli waga

Piotr Hykawy-Zabłocki

Kuchnia: jak przyrządzać owoce morza

Kuchnia: jak przyrządzać owoce morza

Idealne z kieliszkiem białego wina, będą ci przypominać o chwilach nad brzegiem morza, z widokiem na fale lub jachty w marinie i pozwolą poczuć morską bryzę we własnym domu po powrocie z pracy. Przeczytaj, co jeść i jak. Bo owoce morza są pyszne!

Samo mięcho

Aby zrobić dobry stek, należy - kupić dobry stek. To wszystko. Jeśli wołowina jest świeża i dobrej jakości, żadne przyprawy poza pieprzem i solą w ogóle nie będą potrzebne.

Kraina tysiąca smaków

Z każdej wyprawy w dalekie strony przywożę pamiątki i zdjęcia. Z Tajlandii nie tylko to - przede wszystkim miejscowe przyprawy, których nie ma w Polsce, oraz przepisy na potrawy, którymi częstowali mnie tubylcy.W Azji mówi się: poznaj kuchnię, a zrozumiesz ludzi, ich kraj i kulturę.

Viva Espana, Olé!

Viva Espana, Olé!

jarzynowa. A właściwie papka z czosnku, oliwy (koniecznie miejscowej, andaluzyjskiej), chleba, soli, octu (vinagre de Jerez, jakżeby inaczej) i zimnej wody - to konieczna podstawa - oraz odpowiednich dodatków. Bo odmian gazpacho jest mnóstwo. W znanym na całym świecie gazpacho andaluz są pomidory, papryka i

Poznaj prawdę o sobie, sprawdzając swoje geny

Poznaj prawdę o sobie, sprawdzając swoje geny

uczulenie na białko, którego pełno w makaronach i pieczywie, postawił na dietę, która diametralnie odmieniła jego życie. O jej zbawiennym wpływie na sportowe sukcesy napisał nawet książkę. Nic tylko naśladować? Murray też zaczynał dzień od szklanki wody o temperaturze pokojowej i kilku łyżek miodu. Potem

Karp królewski w soli z sosem żurawinowym

1 filet z karpia królewskiego o wadze ok. 1 kg, 1 i 1/4 kg soli, 3 białka, Sos: 1 mały świeży ogórek, 50 ml jasnego octu balsamicznego, 40 g cukru żelującego (2:1, czyli 2 łyżki cukru na 1 łyżkę wody), 100 g suszonej żurawiny amerykańskiej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 limonka, 1/2 pęczka

Pstrąg zapiekany w soli ziołowej

Duży sprawiony pstrąg (około 60 dag), 2 kg soli morskiej, 1 cytryna, 2-3 ząbki czosnku, oregano, koper, rozmaryn, 1 czubata łyżka tymianku, 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu, pęczek pietruszki. Wnętrze ryby posypujemy łyżką soli morskiej i grubo siekaną pietruszką, wkładamy do niego kilka

Zapiekanka z cykorii i soli

duża cykoria, pół pora, 1 marchewka, 2 filety z soli, 1 jajko, 2 łyżki mleka, 2 łyzki mielonych orzechów, 100 g żółtego ostrego sera, koperek, pietruszka, czosnek, sól, pieprz Warzywa pokroic na kawałki, podgotować w osłodzonej wodzie, tak by były troche twarde. Żaroodporne naczynie natrzeć masłem

Konfit z cytryn w soli i oliwie

6 cytryn,3 posiekane szalotki,3 posiekane ząbki czosnku,1/3 szklanki soli morskiej,2 łyżki cukru,1-2 szklanki dobrej oliwy (można też użyć mieszaniny oliwy i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - pół na pół) Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Wkładamy do niej cytryny, po 1-2 minutach wyjmujemy i

Filety z soli z jarzynami w sosie porto

6 filetów z soli (około 80 dag), 5 cieńszych porów, 4 marchewki, 2 gałązki selera naciowego lub 1/2 bulwy, 2 pietruszki, 2 szalotki lub 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 cytryna, 1/3 szklanki białego porto lub wermutu, 2 łyżki śmietany 18-proc., 1 kostka rosołowa, 2 listki laurowe, tymianek w gałązkach